Dogstuff.no

Puddel

Haircut of a little poodle.

En puddel er en type hund som opprinnelig er fra Frankrike. Puddelhunder er kjent for sin glatte, skinnende pels og sin elegante og atletiske bygning. De kommer i forskjellige størrelser, fra toy-puddel (en liten hund som veier mindre enn 5 kilo) til standardpuddel (en større hund som veier mellom 20 og 40 kilo). Puddelhunder er intelligente, lojale og enkle å trene, og er generelt veldig populære som kjæledyr.

Viktig om du skal ha en puddel

Hvis du vil ha en puddel, er det best å få en fra en anerkjent oppdretter som kan garantere at hunden har blitt riktig sosialisert og er sunn og frisk. Det kan også være lurt å besøke en hundeutstilling for å lære mer om rasen og se puddelhunder i virkeligheten. Når du har funnet en oppdretter du stoler på og en valp du liker, bør du undersøke om det er noen spesielle forholdsregler du må ta for å sikre at hunden din får en god start på livet. Dette kan inkludere å se til at valpen får riktig ernæring, trening og sosialisering, samt å sørge for at den får nødvendig veterinærbehandling.

Hvis du kjøper en puddel, vil du få en intelligent, lojal og sosial hund som kan være en verdifull tillegg til din familie. Puddelhunder er kjent for å være enkle å trene, og kan lære mange triks og kommandoer. De er også veldig sosiale og liker å være i selskap, så de kan være gode følgesvenner på turer og utflukter. Samtidig vil du måtte forplikte deg til å ta godt vare på hunden din, sørge for at den får nok trening og sosialisering, og sørge for at den får nødvendig veterinærbehandling. Hvis du er villig til å gi hunden din den omsorgen den trenger, kan du forvente å ha mange år med glede og kjærlighet med din puddel.

Puddelmat

dog eating pizza on the table, unhealthy food, black poodle begging, begging for food from the table

Puddelhunder trenger en balansert og næringsrik diett for å holde seg sunne og friske. En god puddelmat bør inneholde proteiner fra kjøtt eller fisk, samt karbohydrater fra grønnsaker og fullkorn. Det kan også være lurt å sjekke etiketten for å se om maten inneholder tilskudd av vitaminer og mineraler som kan være nyttige for hunden din. Det er også viktig å gi hunden din riktig mengde mat, slik at den ikke blir overvektig. Hvis du er usikker på hva du skal fôre din puddel, bør du spørre din veterinær for råd.

Trening for puddelen

Det er viktig å huske at puddler har behov for fysisk og mental stimulering for å trives. En god måte å trene en puddel på er å begynne med grunnleggende lydighetstrening, som å lære hunden å sitte, bli og ligge når du befaler den. Du kan også trene hunden å følge deg når du går, og å komme når du kaller den. Når hunden har lært disse grunnleggende ferdighetene, kan du begynne å trene den på mer avanserte triks og kommandoer. Det er viktig å belønne hunden med godbiter og ros når den gjør det riktig, for å styrke læringen.

Det er også lurt å sørge for at hunden får nok fysisk aktivitet gjennom daglige turer og lek. Puddler er energiske hunder som trenger mye mosjon for å holde seg i god form. Sørg for at du gir hunden nok muligheter til å både løpe og leke for å holde den fysisk og mentalt aktiv.

Er det noen sykdommer hos puddelen kan måtte ta hensyn til?

Puddler er generelt sett friske og robuste hunder, men som med alle raser, kan de være utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste sykdommene hos puddler inkluderer:

 • Allergier: Puddler kan være utsatt for allergier mot mat, støv og pollen, som kan føre til at hunden klør og gnager seg selv.
 • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneet til hunden glipper ut av ledd. Det kan føre til lameness og smerter, og krever behandling fra en veterinær.
 • Hjertesykdom: Puddler kan være utsatt for visse hjertesykdommer, som for eksempel hjertemuskelbetennelse og pulmonal stenose. Disse sykdommene kan føre til at hunden har problemer med å puste og kan bli svak og trett.
 • Øye problemer: Puddler kan være utsatt for en rekke øye problemer, som for eksempel grå stær og øyekatarakt. Disse tilstandene kan føre til nedsatt syn og kan kreve behandling.

Det er viktig å huske at de fleste sykdommer kan forebygges gjennom god hundeomsorg og regelmessig veterinærkontroll. Hvis du er bekymret for din hunds helse, bør du alltid kontakte en veterinær for råd og behandling.

Kan puddler lære triks?

Puddler er intelligente hunder som kan lære en rekke triks. Noen av de triksene en puddel kan lære, inkluderer:

 • Sitt: Dette er en grunnleggende kommando som hjelper hunden å lære å følge dine befaling. Du kan begynne å trene hunden ved å holde en godbit foran nesen hennes og bevege den over hodet hennes, slik at hun løfter opp hodet og setter seg ned. Belønn hunden med godbiten og ros når hun gjør det riktig.
 • Bli: Dette er en kommando som hjelper hunden å lære å stå stille på et sted. Du kan begynne å trene denne kommandoen ved å sette hunden i sitt, og deretter bruke kommandoen «bli» mens du beveger deg bort fra hunden. Belønn hunden med godbiter og ros når hun står stille.
 • Kom: Dette er en viktig kommando som hjelper hunden å lære å komme når du kaller på den. Du kan begynne å trene denne kommandoen ved å stå på et sted og kalle på hunden din med kommandoen «kom». Belønn hunden med godbiter og ros når den kommer til deg.
 • Rulle over: Dette trikset innebærer at hunden ruller seg over på ryggen. Du kan begynne å trene hunden til å gjøre dette ved å lokke den med en godbit og bevege den over hundens kropp, slik at hun ruller seg over. Belønn hunden med godbiter og ros når hun gjør det riktig. (Se mer i neste avsnitt.)
 • Gå på hindre: Dette trikset innebærer at hunden går gjennom en tunnel eller over hindre som du setter opp. Du kan begynne å trene hunden til å gjøre dette ved å lokke den gjennom en tunnel eller over hindre med en godbit, og belønne hunden med godbiter og ros når hun gjør det riktig.

Det er viktig å huske at trening av hunden bør være en positiv og givende opplevelse for både deg og hunden. Vær tålmodig og vær sikker på å belønne hunden med godbiter og ros når hun gjør det riktig, for å styrke læringen.

Tips til å lære hunden å rulle over:

puppy brown poodle

Å lære en hund å rulle seg over kan være en morsom og underholdende aktivitet for både deg og hunden din. Her er noen trinn du kan følge for å trene hunden din til å rulle seg over:

 1. Begynn med å sette hunden i sitt, slik at hun er i en stabil posisjon.
 2. Hold en godbit foran hundens nese og beveg den sakte over hodet hennes, slik at hun løfter opp hodet.
 3. Fortsett å bevege godbiten over hundens kropp, fra hodet og ned mot magen hennes. Hvis hunden begynner å rulle seg over, belønn henne med godbiten og ros.
 4. Hvis hunden ikke begynner å rulle seg over av seg selv, kan du forsøke å hjelpe henne ved å bruke en hånd for å lette på hundens kropp, slik at hun kan rulle seg over lettere. Belønn hunden med godbiten og ros når hun gjør det riktig.
 5. Etter hvert som hunden blir mer komfortabel med bevegelsen, kan du begynne å bruke kommandoen «rulle over» når du trener på trikset. Belønn hunden med godbiter og ros når hun gjør det riktig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest